Communicatievorming voor elke katholiek

gepubliceerd: woensdag, 10 januari 2018

In het voorjaar van 2018 organiseert Catholic Voices een vormingstraject voor iedere katholiek. Als je het geloof goed wil uitleggen, vraagt dat naast kennis ook techniek en vaardigheid. Er zijn vier vormingsdagen: de training ‘bloggen en vloggen’ gaat in op communicatietechnieken, de studiedagen Katholiek Geluid gaan over de inhoud van het geloof.

Op zaterdag 3 februari is de training ‘bloggen en ‘vloggen’. Drie professionals streven ernaar om hun expertise zo goed mogelijk met de deelnemers te delen. Je gaat ook zelf aan de slag, dus neem je laptop en je smartphone mee!

Claire Stolwijk, onderzoeker en consultant bij TNO, vertelt iets over het opbouwen van teksten in piramidevorm, waarbij je begint met de essentie en vervolgens de argumenten bondig formuleert. Het is lezersgericht, want je komt snel tot de kern van de zaak.

Anton de Wit, journalist en hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad werkt de technische aspecten van de schrijftraining uit en past ze toe op bloggen. Vanuit zijn eigen ruime ervaring met alle soorten media geeft hij antwoord op vragen als: Hoe schrijf je prikkelende teksten voor het internet? Hoe word je gehoord tussen de vele stemmen die daar klinken?

Emy Jansons, bedrijfsjournalist en zelfstandig ondernemer, geeft een interview- en vlogtraining. Zij werkt dagelijks met video; authenticiteit is de sleutel voor alles wat zij doet. In deze training ontdek je wat vlog voor je kan betekenen als je het geloof op internet wilt uitleggen.

Lees hier alle details

Studiedagen Katholiek Geluid

Aansluitend zijn er drie Studiedagen Katholiek Geluid.

Op 24 februari wordt ingegaan op het relativisme: een visie waarbij geen absolute waarden - moreel of ethisch - geaccepteerd worden. Waarden worden cultureel en individueel bepaald. Deze visie is wijdverspreid en wordt duidelijk met uitspraken zoals: “Fijn voor jou dat je gelovig bent, maar ik heb mijn eigen waarheid”. Rooms-Katholieke gelovigen volgen de waarden zoals we die in de bijbel vinden en doorgegeven zijn in de traditie van de Kerk. Katholieken volgen dus wel degelijk absolute waarden. Tijdens deze dag gaat Marc Goris dieper in op deze twee visies.

Sprekers: Anton de Wit, Claire Stolwijk en Emy Jansons
Sprekers: Anton de Wit, Claire Stolwijk en Emy Jansons

Op 24 maart behandelt Marc Goris het onderwerp Bijbel & Wetenschap. In de ogen van veel tijdgenoten bewijst de wetenschap steeds maar weer dat de Bijbel vol verzinsels staat. Darwin zei ooit: “Religie is een belediging van ons intellect.” Op 24 maart zoeken we antwoorden op de vraag: zijn Bijbel & Wetenschap elkaars vijand of vriend?

De laatste bijeenkomst is op zaterdag 2 juni en gaat over ons mens-zijn. De gedachte dat we zelf wel kunnen bepalen wie we zijn en wat we doen met ons leven en ons lichaam is gemeengoed, zolang je ‘een ander maar niet schaadt’. De Kerk heeft een duidelijke visie op wie we zijn als mens en roept ons op om het leven van begin tot eind te respecteren.

Praktisch

De training ‘bloggen en vloggen’ is op 3 februari aanstaande van 10.15 - 17.00 uur. Adres: Conferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54, 5066 BV Moergestel. Kosten: € 15,- inclusief lunch en versnaperingen.

De Katholiek Geluiddagen worden gehouden in het Sint Janscentrum, Papenhulst 4 in Den Bosch. Elke vormingsdag begint om 10.00 uur en eindigt om 16.30 uur. We gaan om 12.30 uur samen naar de Eucharistieviering in de Sint Jan. Kosten voor de hele cursus inclusief lunch en versnaperingen bedragen 45 euro. Dit bedrag kan worden overgemaakt aan Stichting Gabriël te ’s-Hertogenbosch, rekeningnummer: NL65 FVLB 0225 2036 50.

Aanmelden kan door een email te sturen naar: catholicvoices.nl@gmail.com o.v.v. naam en emailadres.
© Copyright 2018 Catholic Voices Nederland Facebook Facebook Twitter Twitter RSS RSS Deze website is gebouwd en wordt onderhouden door iMoose