Wat kunnen we verwachten van de laatste week

gepubliceerd: woensdag, 21 oktober 2015
Austen Ivereigh
Austen Ivereigh

De Synode over het gezin is zijn derde en laatste week inge­gaan. De open­heid en vrij­heid van de aan­wezige deel­nemers en jour­na­listen, commen­ta­toren en belang­stel­lenden is enorm goot. Austen Ivereigh, jour­nalist en mede-oprichter van Catholic Voices, is in Rome aanwezig en volgt de ontwik­kelingen op de voet. Zijn verslagen en commen­taren staan gepubliceerd op de blogsite van Catholic Voices UK. De laatste bijdrage gaat over de vraag wat we van de laatste week kunnen verwachten.

Tot nu toe heeft Austen Ivereigh elf bijdragen geschreven, die in onderwerp uiteen lopen van interviews met kardinalen en verslagen van persconferenties tot het duiden van opvallend nieuws. Hier staat een korte beschrijving van de  bijdragen, met doorklik mogelijkheid maar het originele bericht op de blog van Catholic Voices UK.

Over de synode (11): Wat te verwachten van de laatste week

Nu de synode aan zijn laatste, beslissende week begint, hebben de 270 stemgerechtigde leden zich weer verzameld in hun 13 kleinere (taal)groepen om over de wijzigingen van het laatste, cruciale derde deel van het Instrumentum Laboris te debatteren. Woensdag 21 oktober maakt de commissie van tien man, die door de paus is samengesteld, een eerste concept van een eindverslag.

Van de synode (10): Paus Franciscus’ toespraak bij gelegenheid van de 50ste verjaardag van de synode

In deze bijdrage volgt een werkvertaling door van de baanbrekende toespraak die paus Franciscus heeft gehouden bij gelegenheid van de 50ste verjaardag van de synode.

Van de synode (9): Kardinaal Nichols geeft een reflectie op de 50ste verjaardag van de synode

De aartsbisschop van Westminster, kardinaal Vincent Nichols, was een van degenen die vanmorgen werd uitgenodigd om zijn reflectie te geven op de 50ste verjaardag van de synode. Zijn lezing is getiteld ‘Het belang en de invloed van de bisschoppensynode in het leven en de zending van de Kerk in Europa’.

Van de synode (8): Een interview met aartsbisschop Blase Cupich van Chicago

Gisteren was ik een van de journalisten die een gesprek had met de aartsbisschop van Chicago, Blase Cupich, één van de door paus Franciscus aangestelde deelnemers aan de synode. Het interview maakt duidelijk hoe een aantal deelnemers denkt over het aanpassen van werkwijzen en taalgebruik van de Kerk teneinde beter de barmhartigheid van God te tonen.

Van de synode (7): De creatieve spanning tussen lokaal en universeel

Een van de gevolgen van het pontificaat van paus Franciscus is om een nieuwe discussie in de Kerk toe te laten over de vruchtbare spanning tussen de universele en de lokale Kerk.

Van de synode (6): Verklaringen over de 'Brief van de 13'

Zoals zo vaak tijdens synodes, worden journalisten vooral enthousiast over lekken en tegenstrijdige verklaringen. Hoewel het een afleiding van de belangrijkste zaken van de synode is, heeft de zogenoemde ‘brief van 13’ heel wat commotie veroorzaakt.

Van de synode (5): Ondanks twijfels, lijkt het nieuwe mechanisme te werken

Als je dicht bij het vuur van de synode zit, lijkt het of je een zeer complexe nieuwe machine tot leven ziet komen, met veel mensen die zich er rondom verzamelen en zich afvragen hoe het allemaal gaat werken. Terwijl een luidruchtige minderheid klaagt dat de techniek niet werkt, is de meerderheid tevreden.

Van de Synode (4): Waarom de paus waarschuwde tegen complotdenkers

Het is nu duidelijker waarom paus Franciscus dinsdag de deelnemers onverwacht toesprak. Wat niet werd gedeeld met journalisten - maar getweet door pater Antonio Spadaro SJ – is dat de paus waarschuwde om niet alles als een complot te zien.

Van de Synode (3): Paus wil de discussie verbreden

Bij de synode haalde men op de tweede dag weer wat opgeluchter adem toen aan journalisten duidelijk was gemaakt dat de lange toespraak van de relator, kardinaal Péter Erdö, niet de deur had gesloten voor een gesprek over de kwestie van de sacramenten voor hertrouwd gescheidenen.

Van de synode (2) Franciscus zet het beeld neer van de synode als 'beschermde ruimte'

De synode van bisschoppen is niet een plaats voor het bereiken van overeenstemming, maar een "beschermde ruimte waarin de Kerk de werking van de Heilige Geest ervaart". Dat zei  paus Franciscus tegen de aanwezigen op de eerste werkdag.

Van de synode (1) Franciscus stelt parameters

In twee krachtige toespraken aan de vooravond van de synode heeft paus Franciscus duidelijke markeerpaaltjes gezet voor het drie weken durende overleg dat morgen aanvangt. Hij waarschuwde voor de druk van de rijke landen en riep de Kerk op de handen uit de mouwen te steken om de gekwetsten te helpen

 
© Copyright 2021 Catholic Voices Nederland Facebook Facebook Twitter Twitter RSS RSS Deze website is gebouwd en wordt onderhouden door iMoose